Kaikenlaista tuli jouluna näperreltyä, harvasta vaan muistettiin ottaa kuvaa. Tässä joulu(ku)isia näperryksiä.

Ihan ekana fb:ssäkin mainostettu lampunvarjostin paperinarusta. Tämän tekoon tarvitaan ilmapallo joka puhalletaan haluttuun kokoon, päälle kierretään kerros elmukelmua. Paperinarua liotetaan erikeepper+vesi-seoksessa (näppituntumalla mentiin, ohensin liimaa suunnilleen suhteella 2/3 liimaa, 1/3 vettä). Hyvin lionnutta narua kieputellaan kulhon päälle laitetun pallon ympärille, tämä vaihe kannattaa tehdä useammassa erässä ts. naru kannattaa pätkiä 3-4:ksi noin 2 metrin pätkäksi, huomattavasti helpompaa niin. Kun kaikki naru on saatu pallon ympärille, naruja kannattaa vielä sivellä liimaseoksella. Kun narut ovat täysin kuivat, puhkaistaan pallo ja vedetään pallo+kelmu varovasti naruvarjostimen sisältä pois. Ja lamppu kattoon! Tuli ihan kiva, sopivan kokoinen ja oloinen tuohon tilaan.

Todellisena pikanäperryksenä syntyi taalainmaan hevoset eteisen pöydälle. Sinellistä valmiit pahvihepat, spraymaalia pintaan ja rusetit kaulaan. Taalainmaan heppoja nähtiin myös seurakunnan myyjäisiin menneissä korvakoruissa (nää ja muut myyjäiskorut unohdin kuvata kokonaan...). Kuvassa myös isännän näperrys vuodelta miekka ja kilpi; puuauto. On hieno!

Namituksena tein aatoksi mätikakun. Vanhemmat kun tulivat joulupuurolle aamusta niin piti olla jotain suolaistakin tarjolla. Tämä tehtiin näin:

Pohja:

150g hapankorppuja murkattuna

75g voita

-sulata voi, sekoita joukkoon hapankorput, painele irtopohjavuokaan pohjalle

Täyte:

2dl kuohukermaa

4 liivatetta

1 sitruunan mehu

100g sipulia (laitoin yhden keskikokoisen)

400g raejuustoa

1dl tilliä hienoksi hakattuna

150g mätiä

- Vatkaa kerma vaahdoksi, yhdistä silputtu sipuli, tilli, raejuusto ja mäti.

-sulata liotetut liivatelehdet sitruunamehuun, yhdistä muihin aineksiin.

-Kaada hapankorppupohjan päälle hyytymään

Päälle:

400g katkarapuja

1dl sitruunan/linetin mehua

2 liivatetta

Kun kakku on hyytynyt, laita sulatetut katkaravut kakun päälle, kiinnittele liivate/sitruunamehuseoksella ja anna taas hyytyä muutaman tunnin ajan.

 

Kakun voi toki koristella vaikka sitruunaviipaleillakin mutta nyt päädyin hieman runsaampaan koristeluun. Hyvää oli!